Красива Родопска приказка НЯМА МЕСТА

Отпечатай Резервирай Назад

Дати и други детайли

Дати:

Място

БЪЛГАРИЯ

Вид транспорт

Автобус

Цена на екскурзията

от 38.00 лв.

Програма на екскурзията

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски.

За известността на скалните феномени Чудните мостове се знае от хилядолетия. За съжаление в наши дни, много хора не знаят какво точно представлява този феномен, един от 100-те национални туристически обекти. За да тези наши сънародници предлагаме този удивителен маршрут:

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Пристигане в района на Чудните мостове. След кратка почивка научавате последователно произхода, географския релеф и геоложките процеси променили профила на района, възникването и нуждата от древния римски път, минавал оттук през скалния феномен и накрая слизате до дерето на Дълбоки дол при скалните сводове, откъдето Сабазийследи“ денонощно движението на хора, птици, животни, съзвездия и планети. Кратка почивка и фотосесия. След това групата стига с автобуса до близката хижа „Скални мостове“. Слизане от автобуса, следва  пеши марш с кратко изкачване по маркираната пътека към м. Слънчеви поляни, където скрита сред вековни борове е скътана кокетната хижа „Кабата“. Почивка за обяд. Следва кратко изкачване към близкия скалист връх „Цирикова църква“ (Плачещата църква, 1738 м). Малко преди върха се посещава параклиса „Св. Дух“. Беседа от водача за събитията от средата на 17 век, довели до смъртта на хиляди българи. Те не приели насилственото помохамеданчване, не сменили вярата си, за което били поголовно избити, а тези, които искали да не попадат живи в ръцете на турците сами скачали в бездънната пропаст, разположена югоизточно от върха. И днес след толкова години, ако човек се надвеси над пропастта, чува плача и стенанията на загиналите. На родопски диалект „цирикам“ означава плача, поради което и върхът и местността се наричат „Цирикова църква“.   Кратка почивка и фотосесия. ВръщанеПешеходен преход окопо 5 часа.

Цената включва

водач, транспорт с микробус

Цената НЕ включва

планинска застраховка- 4 лева

Забележка

Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка  и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани  Носете суха храна.  Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

 

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Запишете се за получаване на информационен бюлетин

E-mail:

TEZ Tour

Виртуален музей
Искра Казанлък

Сакар планина – мегалитният парк на България