Мусаленски езера –ск. феномен Сфинкса – вр. Гроба –Саръгьолски езера – водопад Момини коси

Отпечатай Резервирай Назад

Маршрут на екскурзията

СОФИЯ-Х.МУСАЛА-СОФИЯ

Дати и други детайли

Дати:

Място

БЪЛГАРИЯ

Вид транспорт

Автобус

Цена на екскурзията

от 28.00 лв.

Програма на екскурзията

Маршрут: Боровец-лифт-хижа Мусала-Мусаленски езера-Сфинкса-Саръгьолски езера-водопад Момини коси

Отпътуване в 7, 30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в района на курортен комплекс Боровец. Качване на кабинковия лифт и изкачване с него до х. „Ястребец”. Тук групата се събира и по добре очертан коларски път, по който по всяко време гъмжи от туристи се отправя за х. „Мусала” (1 час). Пристигане в района на хижата и разглеждане на долното Мусаленско езеро. Почивка. След това групата започва изкачване на западното подножие на вр. Дено. Преминава се покрай скалния феномен Сфинкса, а след това се излиза на превала за вр. Граба. Оттук се откриват великолепни панорами към Мусаленските езера и най-високоразположените върхове от Рила – вр. Мусала, Дено, Алеко, Безимения и др. След превала има леко спускане към отсрещния превал, в подножието на вр. Шатър. След достигането му се наблюдават великолепни пейзажи към езерния циркус на Саръгьолските (Жълтите) езера. Почивка, време за обяд и снимки. По същество, маршрутът, който се предлага на вниманието на туристите, е най-старият рилски път, водещ от Самоков за Мусаленското било и вр. Мусала, използван от хилядолетия от планинските кервани, превозващи стоки през билото и от поколения туристи и любители на планината. Следва завръщане по обратния път до района на хижата. След жижа „Мусала” групата отива до едно природно чудо, скътано в долния праг на езерния циркус – красивия водопад Момини коси. Следва изкачване до билото на рида Маркуджиците и качване на лифта, водещ за Боровец. Вечерта завръщане в София. – пеш. преход 5 часа, терен стръмен и динамичен.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В МАРШРУТА!!! ПРОЧЕТЕТЕ УКАЗАНИЯТА ЗА ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУРИЗЪМ И ХОДЕНЕ В ПЛАНИНАТА В ТОЗИ САЙТ БУТОН „ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ“

Цената включва

- транспорт

- водач от агенцията

Цената НЕ включва

лични разходи, билет за лифта-15 лева двупосочен възрастни, деца от 7-14 години- 6 лева, планинска застраховка 4 лева за деня

 

Забележка

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани  Носете суха храна.  Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 15 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Запишете се за получаване на информационен бюлетин

E-mail:

TEZ Tour

Виртуален музей
Искра Казанлък

Сакар планина – мегалитният парк на България